КОНЗЕРВАТИВНА СТОМАТОЛОГИЈА и ПАРОДОНТОЛОГИЈА

Целта на конзервативната стоматологија и пародонтологија е да ја зачува здравата забна супстанција што е можно подолго со помош на најновите сознанија од стоматологијата.

Отстрануваме забен материјал што може да биде засегнат од кариес и нанесуваме материјали за полнење во боја на забите, како што се композити, на погодените области. Пополнуваме поголеми празнини со навлаки, инлеи и онлеи, коронки или мостови, изработени во нашата внатрешна заботехничка лабораторија. Овие реставрации се во согласност со тековните меѓународни стандарди и се речиси невидливи.

На здравите заби исто така им треба здраво прицврстување. Нашиот оддел за пародонтологија е контакт место за сите оние кои имаат проблеми со пародонтот. Нашите експерти во пародонтологијата обезбедуваат широка конзервативна, како и хируршка пародонтална терапија според најновите меѓународни стандарди.

Опсег на услуги за конзервативна стоматологија

За лекување и грижа за заболените заби, користиме современи, конзервативни методи кои зачувуваат што е можно повеќе од забната супстанција и ја задржуваат естетиката на забите.

За обнова на оштетените заби, во EDG никогаш не користиме пломби со сребрена боја (амалгам). Композитните пломби во боја на забите или навлаките и коронките направени од целосна керамика го зачувуваат природниот изглед на забите. Овие пломби се многу стабилни и многу добро го издржуваат притисокот на џвакање.

За да го отстраниме кариесот, не само што користиме класични абразивни материи, туку и ласер, што овозможува речиси безболен третман во повеќето случаи.

Опсег на услуги за пародонтологија и профилакса

Крварење на непцата, пародонтални џебови, отоци или повлечени непца, како и халитоза, се показател за заболувања на пародонтот.

Дијагностика, конзервативен и хируршки третман на сите заболувања на пародонтот, како што се гингивит (воспаление на непцата) и пародонтит (нар. Парадентоза). Нашите специјалисти ги прегледуваат непцата и пародонтот клинички и радиолошки. Преку процес на скрининг, може да се утврди прва дијагноза и да се утврди план за лекување.

Кога непцата се повлекле толку многу што површината на коренот е изложена, тоа се нарекува пародонтална рецесија. Во многу случаи, овие рецесии се должат на разни забни оштетувања, лоши стоматолошки полнења, пародонтална болест, пирсинг, неправилна метода на чистење итн.

Забите со гингивална рецесија не се само естетски проблем, тие честопати се премногу чувствителни и имаат поголем ризик од кариес на коренот. Оралната хигиена исто така може да биде тешка во такви области. Потребата за третман, како и прогнозата за покривање на коренот, мора да се дискутираат индивидуално со нашите специјалисти за естетски и медицински пародонтални корекции.

Мукозит и периимплантит се воспаленија околу денталниот имплант кои го зафаќаат или само мекото ткиво или и коската. Ако се остави нетретиран, периимплантитот доведува до загуба на имплантот. Мукозитот, првична форма на периимплантит, најчесто успешно се лечи.

Бактерискиот плак или т.н. Биофилм може да предизвика кариес и/или заболувања на непцата. Целните профилактички мерки може да ги спречат овие заболувања во повеќето случаи.

Професионалното чистење на забите или имплантите се состои од отстранување на плакот и полирање на забите и имплантите заедно со третманот со флуоризација. Оваа стоматолошка профилакса е индивидуално прилагодена на вашите потреби и се спроведува според тековните научни стандарди. Покрај тоа, нашиот стручно обучен тим на EDG ги советуваат пациентите за нивните индивидуални ризици и ве советува како најдобро да се грижите за забите дома и кои мерки, од паста за заби до конец, се најпогодни за вас.

Посетете ја и веб страницата

Видеа

Закажете термин